6 tips voor gezond afvallen

6 tips voor gezond afvallen

Jaarlijks doen veel mensen weer diverse pogingen om gezond afvallen door te zetten.  De verleiding ligt op de loer om dan een crashdieet te beginnen, om snel gewicht te verliezen. Vaak diëten heeft op langere termijn juist een nadelig effect  en kom je uiteindelijk meer aan dan dat je afvalt. Gezond afvallen kun je echter leren en als je je beter bewust wordt van je eetpatronen, gedrag en valkuilen.

Hoe kun je gezond afvallen?

Gezond afvallen hoeft echt niet zo moeilijk te zijn als je je bewust bent van je eetpatronen en er voor kiest om een blijvend gezonde levensstijl aan te meten. Gezond eten en afvallen gaan heel goed samen als je hiervoor bewuste keuzes maakt. Blijvend gewichtsverlies op langere termijn is zeker mogelijk door als je je eerst bewust wordt van je (verkeerde) eetpatronen en levensstijl. Door bewust te kiezen voor een verandering in je levensstijl, open je wegen tot blijvend gewichtsverlies.

Gezond afvallen betekent bewustwording van je foute eetpatroon

Bij gezond afvallen is een verandering in je eetpatroon noodzakelijk om een gezonde levensstijl aan te leren, waarmee je sneller en blijvend je ideale gewicht kunt bereiken. Gezond afvallen betekent dus eerst bewustwording van je aangeleerd en wellicht ongezond eetpatroon, om deze vervolgens te doorbreken. Veel mensen gaan bijvoorbeeld al in de fout door het ontbijt over te slaan, terwijl dit juist de innerlijke motor aanzet en alle lichaamsprocessen op gang brengt, dus ook de vetverbranding!.

6 gezond afvallen tips

Deze 6 tips voor gezond afvallen voor een gezonder en bewuster eetpatroon:

 • Sla nooit je ontbijt over, begin met 2 glazen water op je nuchtere maag, wacht minstens een kwartier en ga dan een gezond direct afvallen met deze zeven vetverbranders(fruit) ontbijt, een (groene) smoothie of magere kwark met muesli of iets dergelijks nemen. Hier kun je genoeg variaties mee maken, dus saai wordt het nooit
 • Leer jezelf aan om veel te drinken en drink minimaal anderhalf liter water per dag. Daarnaast veel groene thee, low calorie dranken en soms aangelengde verse vruchtensappen.
  Dit helpt de afvalstoffen weg te spoelen en voorkomt ook honger.
 • Kies bewust voor gezonde snacks in de vorm van fruit, crackers, komkommer, verse bospeen (spelt) rijstwafels etc, om te voorkomen dat je zo veel honger krijgt dat je de lunch of het diner niet haalt
 • Haal geen dingen in huis waarvan je weet dat je de verleiding niet kan weerstaan om het op te eten. Je maakt het jezelf anders alleen maar moeilijk.
 • Drink voor elke maaltijd 1 of 2 glazen water en neem het meeste van de groente. Dit vult namelijk ook, maar ligt veel minder zwaar op je maag dan vet of koolhydraten uit suikers.
 • Waardeer aan een ‘leger’ gevoel in je maag. Juist als je weer eens erg veel hebt gegeten, voel je je gelijk weer schuldig en dik. Wen er aan om steeds minder te eten en stop niet totdat je verzadigd bent, maar drie kwart gevuld. Echt, je lichaam went hier snel aan. Je voelt je dan veel prettiger met een minder gevulde maag.

 

Zie ook: afvallen met cryotherapie (de nieuwe hype?)

 

Gezond afvallen en honger lijden?

Gezond afvallen betekent niet automatisch honger lijden. Vaak is honger namelijk ook dorst. Als je meer water gaat drinken, zul je al merken dat je hongergevoel afneemt. Zeker als je bij het water een kleinigheid neemt. Door meer water te gaan drinken en zeker tussen de maaltijden door, zal je veel sneller een verzadigd gevoel krijgen. Hierdoor went je lichaam aan meer vocht en kunnen je loskomende afvalstoffen en vetten ook gelijk goed wegspoelen.

 

Wil je weten of je te zwaar of te licht bent? Bereken je BMI met de BMI calculator

 

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

 1. Tamara schreef:

  Wat fruit betreft als tussendoortje is het wel verstandig om iets van vet erbij te nemen. Ook fruitsuiker zorgt ervoor dat je bloedsuiker gaat stijgen waarna deze gaat dalen. Neem een handje noten als je fruit neemt als tussendoortje. 🙂

 2. Slaapwijsheid schreef:

  Goed stuk. Ik ben zelf 15 KG afgevallen door meer krachttraining te doen en op basis van een “slow carb dieet” .
  Bij iedere maaltijd eet ik tegenwoordig wat bonen. Die zijn zo lekker vezelrijk en eiwitrijk. Een mooie bijkomstigheid is dat ik tegenwoordig ook beter slaap. En door beter te slapen, heb ik overdag minder honger. Tegenwoordig kun je mijn slaap tips lezen op mijn slaapblog.

 3. Sensolife schreef:

  Een zeer duidelijk en goed onderbouwd artikel. Zelf heb ik maar liefst 15 KG verloren door dagelijks intensief te sporten. Dit doe ik door in de morgen een stukje te gaan rennen en ‘s avonds na het werk de sportschool in te gaan. Daarnaast ben ik veel gezonder gaan eten en dat heeft niet alleen invloed op mijn gewicht maar ook mijn stemming. Bovendien merkte ik hierdoor dat ik veel beter kon slapen en dus had het daar ook een positief effect op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *