Top 10 calorierijke voedingsmiddelen

top-calorierijke-voedingsmiddelen

In dit artikel gaan we de top 10 calorierijke voedingsmiddelen behandelen. Je gaat leren waar je calorieën vandaan komen en in welke voedingsmiddelen de meeste calorieën zitten.

Verschillen in calorieën tussen macronutriënten

Om af te vallen is het belangrijk om te weten waar de meeste kilocalorieën vandaan komen. Iedere voedingsmiddel bestaat uit micronutriënten en macronutriënten. Micronutriënten zijn vitaminen, mineralen en spoorelementen. Macronutriënten zijn vetten, eiwitten en koolhydraten. Calorieën komen uit de macronutriënten vandaan.

Calorieën in voedsel worden in kilocalorieën weergegeven. 1000 calorieën is 1 kilocalorie.
De afkorting voor kilocalorie is kcal. De termen calorieën en kilocalorieën worden heel vaak door elkaar heen gebruikt. We zeggen nooit ‘kilocalorieën tellen’ maar dat is wat we eigenlijk doen.

In vetten zitten de meeste kilocalorieën, namelijk 9 kcal per 1 gram vet. Koolhydraten en eiwitten bevatten hetzelfde aantal kilocalorieën, namelijk 4 kcal per 1 gram.

Top 10 calorierijke voedingsmiddelen

olijfolie1. Olijfolie

Olijfolie bevat 883 kcal per 100 gram maar het is tegelijkertijd ook heel gezond. 2 eetlepels olijfolie (20 ml) is gelijk aan 177 kilocalorieën. In de Middellandse Zee wordt veel olijfolie gebruikt. Mensen die het Mediterrane dieet volgen zijn over het algemeen minder dik en leven langer.

 

spek2. Spek

100 gram spek bevat 882 kilocalorieën. 99,7 gram aan vet en 0,2 gram aan eiwitten. Spek is geen gezond product en in combinatie met suikers is het een van de grootste dikmakers ooit. Wil je afvallen, blijf dan uit de buurt van spek.

boter3. Boter

100 gr boter bestaat uit 83 gram vet en bevat 735 kcal per 100 gram. Boter is opzicht geen slecht product. Het is een prima product om groenten, vis een vlees in een pan te bakken. Maar vaak wordt boter gebruikt om koekjes en gebak te maken. Deze producten maken jou dik voornamelijk omdat je vetten met suikers combineert.

macadamia noten4. Macadamia noten

Macadamia noten zijn de calorierijkste noten die er zijn, namelijk 733 kcal per 100 gram. Deze noten bevatten 84% aan hele gezonde onverzadigde vetten en ondanks al de calorieën kunnen deze noten helpen bij het afvallen.

pindakaas5. Pindakaas

In pindakaas zitten gemiddeld 625 kcal per 100 gram. 26 gram aan eiwit, 12 gram aan koolhydraten en 52 gram aan vetten. Pindakaas is een echte caloriebom. Een goed product voor mensen die willen aankomen.

kaas6. Kaas

100 gram kaas bevat tussen de 380 kcal en 420 kcal.
Hoe ouder de kaas des te meer kilocalorieën het bevat. Oude kaas bevat over het algemeen 420 gr kcal per 100 gram en jonge kaas 380 Kcal.

fetakaas7. Fetakaas en zachte geitenkaas

Fetakaas en zachte geitenkaas bevatten gemiddeld 252 kcal per 100 gram. Deze kaassoorten zijn calorie armer dan gewone kaas omdat ze meer water bevatten.

rundergehakt8. Rundergehakt

In rundergehakt zitten ongeveer 236 kcal per 100 gram. Dit zeer calorierijke voedingsmiddel wordt vaak gebruikt om er hamburgers van te maken. Het grootste probleem met een hamburger is de combinatie van suikers met vetten. Hier wordt men heel snel dik van.

haring9. Haring

100 gram haring bevat 218 kcal. Haring bestaat voor 64% uit water en bevat per 100 gram 18 gr aan eiwitten en 16 gr aan vetten per 100 gram. Verse haring is de gezondste vissoort dat er is. Het is de enige vissoort dat men dagelijks kan eten omdat het nauwelijks toxische stoffen uit de zee bevat. De enige volkomen veilige vissoort.

avocado10. Avocado

In avocado zitten 188 kcal per 100 gram. Het bevat 18 gram vet, 2,6 gram eiwit en 1,5 gram aan koolhydraten. Avocado is een heel gezond product en bevat een goede verhouding aan omega 3, 6 en 9 vetten.

 

Calorierijke voedingsmiddelen hoeven niet perse slecht zijn om af te vallen. Zo zijn er veel producten rijk aan calorieën dat juist goed zijn om af te vallen. Zo zijn goede oliën en vetten zeer rijk aan kilocalorieën en helpen tegelijkertijd om af te vallen. Het grootste valkuil bij het af te vallen is denken dat vetten dikmakers zijn.

Men heeft gezonde vetten nodig om vet te verbranden. Vetten zijn niet de boosdoener. De boosdoeners zijn slechte vetten in combinatie met koolhydraten (broodje hamburgers, patat met mayonaise, pizza’s, gebak… het eten van een toetje gelijk na een vetrijke maaltijd).

Deze was onze lijst van top 10 calorierijke voedingsmiddelen. Voor meer informatie over calorieën en afvallen bekijk ons artikel Calorieën tellen voor afvallen – voordelen en nadelen

Bekijk ook:

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *