De nieuwe schijf van vijf anno 2016

schijf van vijf voedingscentrum

De schijf van vijf van het Voedingscentrum is in 1953 geïntroduceerd door het Voorlichtingsbureau voor de voeding in Nederland als hulpmiddel voor Nederlanders om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen om gezond te blijven.

Deze voedingscirkel is natuurlijk achterhaald, we leven in 2016. In de tussentijd zijn er veel veranderingen geweest in de voedingsmiddelenindustrie. De kwaliteit van ons voedsel is steeds slechter en mensen zijn verslaafd aan bewerkte voedingsmiddelen gemaakt met onnatuurlijke ingrediënten die ons gezondheid zwaar aantasten.

Momenteel werkt het Voedingscentrum aan een nieuwe voedselcirkel maar bij Gezondheidsgoeroe hebben we eentje voor jou ontwikkeld om jou te helpen naar een gezonde levensstijl.

De weg naar een nieuwe schijf van vijf…

Wat heeft je lichaam nodig om gezond te blijven?

Voor een gezond lichaam hebben we een gevarieerd voedingspatroon nodig waarin de volgende voedingsstoffen voorkomen: Macronutriënten zoals Eiwitten, Vetten en Koolhydraten, micronutriënten zoals Vitaminen, Mineralen en Spoorelementen, en Water.

 1. Eiwitten

  Aminozuren zijn de bouwstoffen van eiwitten. Het lichaam breekt eiwitten af om aminozuren te verkrijgen. Aminozuren zijn de bouwstoffen voor spiermassa en zijn verantwoordelijk voor het maken van gezonde bloedcellen en onmisbare enzymen en het versterken van je immuunsysteem.

 2. Vetten

  Vetten zijn onmisbaar voor de inname van vet oplosbare vitamines. Gezonde vetten kan je bijvoorbeeld vinden in noten, zaden, olijven, avocado’s, vis en kokosnoten. En in bewerkte vorm kokosolie, lijnzaadolie, olijfolie en hennepzaadolie.

  Verhit nooit plantaardige oliën zoals bijvoorbeeld lijnzaadolie, walnootolie of zonnebloemolie, deze bevatten meervoudige onverzadigde vetten die bij verhitting toxisch worden voor het lichaam. Kokosolie is een uitzondering hiervan, deze bevat voornamelijk verzadigde vetten en kunnen goed tegen verhitting.

  Voor gezonde bloed- en hartvaten is het van belang om een goede verhouding van omega 3 en omega 6 en 9 in te nemen. Omega 6 komt in heel veel voedingsmiddelen voor. Om dit te compenseren kun je meer omega 3 binnenkrijgen door bijvoorbeeld lijnzaadolie te gebruiken, vette vissoorten te eten, en gemalen chia zaden of lijnzaad te eten.

 3. Koolhydraten

  Koolhydraten zijn een vorm van suikers en we gebruiken ze als voornaamste energiebron. Deze zijn noodzakelijk voor het lichaam. Er zijn twee hoofdzakelijke vormen van koolhydraten, namelijk simpele koolhydraten en complexe koolhydraten.

  Simpele koolhydraten hebben een hoge glycemische index, dit geeft aan hoe snel deze suikers in je bloed terecht komen. Deze snelle suikers vind je bijvoorbeeld in brood, pasta, witte rijst, aardappelen en snoep. Het maak niet uit wat je neemt, ze zijn allemaal net zo erg, en zeer verslavend.

  Complexe koolhydraten zijn in tegendeel goed voor het lichaam. Ze hebben een lagere glycemische index, het zijn suikers die langzamer door het bloed worden opgenomen en hebben een hogere voedingswaarde en meer vezels. Vezels zorgen ervoor dat suikers minder snel worden opgenomen en ze vormen de belangrijkste voedingsbron voor de gezonde bacteriën in ons lichaam. Complexe koolhydraten zijn te vinden in quinoa, amarant, zilvervliesrijst, boekweit, gierst, zoete aardappelen, havermout en teff.

 4. Vitaminen

  Het woord vitamine ontstaat uit twee woorden namelijk vita (=leven) en amine (=aminozuur, bouwstof van eiwitten). Vitamines zorgen voor een goede stofwisseling.

  Het lichaam maakt geen vitamines aan. We krijgen deze uit de voeding. De enige vitamine dat door het lichaam gemaakt wordt is vitamine D. Deze wordt in de huid gemaakt onder invloed van UV-licht.

  Vitamines kunnen we onderscheiden in twee soorten, vet oplosbare vitamine (A, D, E, K) en water oplosbare vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en C). Water oplosbare vitamines kunnen niet goed door het lichaam worden opgeslagen (behalve vitamine B12) en een overschot aan deze wordt door het lichaam direct via de urine verwijdert.

 5. Mineralen en sporenelementen

  Net als vitamines, kunnen mineralen en spoorelementen niet door ons lichaam worden gemaakt. Deze reguleren de enzymen en de hormonen. Een mens heeft een grotere hoeveelheid aan mineralen nodig dan aan sporenelementen.

  De meest bekende essentiële mineralen zijn magnesium, calcium, kalium, natrium, chloride en fosfor en de meest bekende essentiële sporenelementen zijn jodium, ijzer, zink, chroom, koper, seleen, mangaan en molybdeen.

  Vitamines komen uit de levende natuur (planten en dieren) en mineralen uit de dode natuur (planten uit de aarde, en dieren uit voeding).

 6. Water

  De meeste mensen lijden aan uitdroging. Het komt heel vaak voor dat we eten terwijl we geen honger hebben maar dorst. Door meer water in te nemen vermindert je je hongergevoel waardoor je spijsverteringstelsel minder wordt belast en meer energie krijgt als gevolg.

  Daarnaast heeft water voornamelijk een reinigende werking op je bloed en lever en is onmisbaar voor alle lichaamsprocessen.

  Hoeveel water moet je dagelijks drinken? Je hebt dagelijks gemiddeld 35 ml water per kilogram lichaamsgewicht nodig. Een persoon die bijvoorbeeld 70 kg weegt zou zo’n 2,45 liter water per dag nodig hebben om goed gehydrateerd te worden.

Voedselcirkel van Gezondheidsgoeroe

 

voedselcirkel schijf van vijf

 

 

 

Dit is een overzicht over de verschillende soorten voedingsmiddelen die nodig zijn voor een gezond & gebalanceerd dieet. Een gevarieerd etenspatroon is zeer belangrijk om gezond te blijven.

Smoothies, salades en fruit helpen jou om meer vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast heb je vitamine B12 (vlees, vis, eieren), Omega 3 vetten (vis, gebroken lijnzaad, gemalen chia zaden, krillolie) en jodium (zeewier) nodig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. En vergeet niet om dagelijks voldoende water te drinken!

De Schijf van vijf achterhaald

Brood en melk vormen een onderdeel van de schijf van vijf. Dit zijn producten dat jouw gezondheid juist verslechteren!

Je hoeft geen brood te eten om gezond te blijven. Tarwe beschadigt de darmslijmvliezen waardoor vetten slechter door je lichaam worden geabsorbeerd wat resulteert in een slechte opname van de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K en een verslechterd inmuunsysteem. Deze malabsorptie kan leiden tot vetdiarree. Door af en toe zeewier te eten of spirulina in smoothies te verwerken krijg je voldoende jodium binnen. Je krijgt ook voldoende foliumzuur binnen als je regelmatig groene bladgroente eet zoals andijvie en spinazie. Deze micronutrienten hoef je niet uit brood te halen.

Melk heb je absoluut niet nodig. Het is slecht voor je. Botontkalking komt veel vaker voor bij mensen die melk drinken. Calcium kan je uit bladgroenten en noten verkrijgen. Yoghurt en kwark zijn veel minder schadelijk dan melk.

Sojaproducten als bron van calcium?

Laat ongefermenteerde sojaproducten zoals sojamelk, tofu of sojatoetjes staan, ze kunnen een grote bedreiging vormen voor jou gezondheid. Gefermenteerde sojaproducten zoals miso, tempeh en natto zijn juist gezond. Soja saus is ook gefermenteerde soja, maar deze kan je beter met mate eten vanwege de hoge gehalte aan natrium.

Schijf van vijf: nieuwe regels

De oude schijf van vijf regels gaan over gevarieerd eten, niet te veel eten, bewegen, minder verzadigde vetten eten, veel groente, fruit en brood eten en veilig eten.

Nieuwe regels:

 • Eet gevarieerd en beweeg regelmatig.
 • Drink voldoende water.
 • Kies voor complexe koolhydraten eerder dan snelle koolhydraten.
 • Eet gezonde vetten en vermijd transvetten en gehydrogineerde plantaardige vetten.
 • Vermijd suikers, melk, ongefermenteerde sojaproducten en schadelijke E-nummers en eet zo min mogelijk bewerkt voedsel (zeer verslavend)
 • Eet regelmatig gefermenteerde producten (goede bacteriën)
 • Kook hygiënisch, hou je verse groente en vlees gescheiden, was je groente goed en kook je vlees goed gaar.

 

 

Een aantal gezonde recepten die in de nieuwe schijf van vijf passen:

 1. 10 beste broodvervangers (vervangers)
 2. Avocadosaus maken (sauzen)
 3. Groene smoothie recept (dranken)
 4. Choco Coco Cake (snacks)
 5. Chia zaden crackers (ontbijt)

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *