Rauwe cacao staat nummer 1 in superfoods. Deze voedingsmiddel is zeer rijk aan krachtige antioxidanten en essentiële mineralen. Een ‘alles in een’ voedingsmiddel voor iedereen die gezond, gelukkig, energiek en lang wilt leven. “Een dag zonder cacao is een dag niet geleefd”.
Cacaobomen kunnen alleen rond de evenaar groeien. Landen zoals Ecuador, Ivoorkust en Kenia zijn grote producenten van cacao. Deze bomen kunnen tot 10 meter hoog groeien en worden meestal ouder dan 50 jaar. Cacaobomen worden vaak onder schaduwbomen geteeld omdat ze niet goed kunnen groeien in de volle zon.
Cacaobomen beginnen pas te bloeien als ze vier jaar oud zijn. Hierna blijven ze het hele jaar door bloeien in een heel langzaam tempo. Ze leveren maar 30 tot 40 vruchten per jaar. De cacaobonen zijn in het midden van de steenvrucht te vinden. Deze vrucht, cacaopod genoemd, bevat tussen de 40 a 50 cacaobonen. Cacaobonen wegen maar 1 gram gemiddeld. Cacaobomen leveren jaarlijks tussen 1 a 2 kilo cacaobonen.
Cacao komt oorspronkelijk uit Midden-America en het noorden van Zuid America. De Maya’s dronken ruim 4000 jaar geleden ‘xocoatl’ (bitter water). Later kwamen de Tolketen en Azteken met hun eigen cacaodrank.
De Azteken noemden hun cacaodrank ‘cacahuatl’, een bittere drank dat hun een groter bewustzijn gaf. Deze drank bestaat uit water en gemalen cacaobonen en werd vaak met kruiden zoals vanille, kaneel, piment en chilipepers op smaak gebracht. De Azteken hebben cacaobonen als geld gebruikt. Zelfs Mexicanen hebben tot 1887 cacaobonen als betaalmiddel gebruikt. Cacaobonen hebben ze black gold (oro negro) genoemd, ook seeds of gold (pepe de oro).
Er bestaan verschillende soorten cacao. De drie bekendste zijn criollo, forastero en trinitario. Dit laatste is een kruising van de eerste twee. Slechts 5% procent van de cacaoteelt bestaat uit criollo. Deze exclusieve cacaosoort heeft een intense smaak en een rijk aroma en komt uit Guatemala, Mexico, Nicaragua, Venezuela, Honduras, Colombia, Jamaica, Trinidad en Grenada. Forastero, zoals de naam zegt, het komt uit ‘buitenlandse’ landen, het groeit voornamelijk in Afrika en Azië. Deze cacaoboom is eenvoudig te kweken en het levert grotere oogsten op.
Zo’n 80% van alle cacao komt hier vandaan. Trinitario is een natuurlijke cruising van criollo en forastero. Deze is te vinden in Indonesië, Sri Lanka en Zuid-Amerika. Zo’n 15% van de wereldproductie komt uit deze soort vandaan.
De Afrikaanse landen Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen zijn de grootste producenten van cacao ter wereld. Cacao was een zeer duur product dat alleen door de rijken betaald kon worden. De cacaodrank werd snel zeer populair en erkend als afrodisiacum (lustopwekkend middel).
Deze kreeg de Latijnse naam ‘Theobroma cacao’ dat in het Grieks ‘godenvoedsel’ betekent. Rond 1900 is de prijs van cacao flink gedaald waardoor steeds meer mensen chocolade konden kopen.
Cacaobonen worden meestal in de fabriek geroosterd bij een temperatuur rond de 125 graden Celsiusgedurende 15 a 35 minuten. Hierdoor gaan veel gezonde bestanddelen verloren. Tijdens het verhitten verdwijnt er veel vocht van de cacaobonen waardoor ze 5 a 15 procent aan gewicht verliezen. De smaak en de aroma ervan worden ranzig bij een temperatuur boven de 150 graden Celsius.
Na het verhitten van de cacaobonen, laat men deze afkoelen en vervolgens worden ze geperst om er cacaoboter en cacaomassa van te maken. Door het malen van cacaomassa ontstaat er cacaopoeder. De cacaoboter wordt vervolgens gesmolten en gemengd met cacaopoeder en suiker om er chocolade van te maken. Cacao vanzelf heeft geen prettige smaak.
Het heeft een bittere smaak en als je deze combineert met suikers krijg je de heerlijke smaak van chocolade. Je kunt rauwe cacao nibs direct eten of toevoegen aan koude gerechten om je tekort aan mineralen te compenseren en veel antioxidanten binnen te krijgen (altijd goed!). Rauwe cacaopoeder kan je ook makkelijk toepassen aan veel gerechten.
Let er op dat als je melk toevoegt aan je cacao, dat je veel minder goede stoffen binnenkrijgt en veel minder antioxidanten. Maak bijvoorbeeld gebruik van amandelmelk, havermout melk en rijstmelk voor in de plaats. Pure chocolade is duurder dan melkchocolade omdat cacao duurder is dan melk. Bij het maken van melkchocolade wordt gecondenseerde melk gebruik.
Melk in chocolade zorgt ervoor dat we er nauwelijks antioxidanten binnenkrijgen. Als je chocolade koopt, haal dan pure chocolade en het liefst rauw, met het hoogste cacao percentage en zonder geraffineerde suikers.
Langs de haven van Amsterdam passeert jaarlijks een zesde van de totale cacaoproductie van de wereld en is al ruim 300 jaar de grootste doorvoerhaven van cacao. De cacaopoeder dat we vaak in supermarkten vinden is verhit waardoor je hier er minder aan hebt. Deze wordt ook vaak gealkaliseerd met kalium- of natriumbicarbonaat.
Deze alkalische zouten zorgen ervoor dat de PH waarde hoger wordt zodat het makkelijker oplosbaar wordt in water. Zorg ervoor dat je deze bijzonder voedingsmiddel in rauwe vorm in je dagelijks dieet toepast. Je kunt zowel rauwe cacaopoeder, cacao nibs en cacaobonen kopen.
Rauwe cacao is niet alleen het rijkste voedingsmiddel aan antioxidanten, deze is ook zeer rijk aan magnesium, ijzer, chroom, zink, mangaan, koper en mineralen waar mensen vaak een tekort aan hebben!
Een allergie voor cacao is zeer zeldzaam. Toch zijn er mensen die hier niet tegen kunnen. Veel mensen geloven dat ze allergisch zijn voor cacao, maar meestal heeft het te maken met de verwerkte chocolade dat ze innemen. Mensen kunnen allergische verschijnselen namelijk krijgen van melkbestanddelen, noten, gehydrogeneerde plantaardige vetten en suikers.
Maar 1 op de 500 mensen die geloven allergisch te zijn voor cacao, zijn daadwerkelijk er allergisch voor. Deze mensen kunnen carob gebruiken in plaats van cacao. Deze wordt vaak als cacaovervanger gebruikt en is zeer rijk aan mineralen, vitaminen, antioxidanten en voornamelijk calcium.
Mensen die te actief en gestrest leven kunnen last hebben van uitgeputte bijnieren. De bijnieren zorgen voor de productie van hormonen. Deze hormonen zijn adrenaline en noradrenaline, cortisol, aldosteron, androgenen in mannen en oestrogenen in vrouwen. Uitgeputte bijnieren kunnen voor veel problemen zorgen.
Stimulanten kunnen nadelige gevolgen bij mensen die uitgeputte bijnieren hebben. Cacao werkt als een stimulant, waardoor je er niet veel van kunt nemen als je last hebt van uitgeputte bijnieren.
Rauw cacao is de voedingsmiddel die het rijkst is aan antioxidanten ter wereld. Onbewerkte cacao bevat veel meer antioxidanten dan chocolade. Veel antioxidanten gaan verloren door verhitting.
Wat zit er in cacao wat het zo bijzonder maakt?
Cacao is waarschijnlijk het meest complexe voedingsmiddel die er bestaat. Het bevat meer dan 1200 verschillende stoffen. We gaan het nu hebben over de invloed van enkele van deze stoffen in je lichaam.
Vrouwen leven gemiddeld langer dan mannen. Waarschijnlijk heeft dit ook mede te danken aan dat vrouwen zeer gek zijn op chocolade. De voor zover we weten oudste vrouw ter wereld heeft 122 jaar geleefd, Jeanne-Louise Calment (1875-1997) uit Frankrijk. We weten over haar dat ze 1 kilo bewerkte chocola per week at. Wat als ze rauwe cacao had gegeten? Zeer waarschijnlijk had ze zelfs langer en gezonder geleefd! Tenslotte… Cacao is een van de gezondste voedingsmiddelen op aarde. Denk aan alle gunstige effecten dat cacao heeft op ons lichaam. Zeker een aanrader voor wie gezond, mooi, energiek, lang en gelukkig wilt leven.
Wat ga jij doen? Ga je rauw cacao aan je dagelijkse dieet toevoegen?
Laat je reacties hier achter. We zijn benieuwd naar wat je te melden hebt!
Vond je dit artikel leuk en informatief? Deel dit artikel met anderen!