50 gezonde voedingsmiddelen dat je voor weinig geld op de markt kunt kopen.

Top 50 voedingsmiddelen dat je voor weinig geld op de markt kunt kopen.

Dit artikel gaat over 50 gezonde voedingsmiddelen dat je voor weinig geld op de markt kunt kopen.

Is gezond eten te duur?

Voor deze gezonde voedingsmiddelen hebben we ongeveer 50 euro betaald. Maar 1 euro per groente soort. Alleen voor de gember, de zoete aardappelen, de bosbessen en de eieren hebben we iets meer voor betaald.

Gezonde voeding hoeft niet duur te zijn. We gaan bijna iedere week naar de Haagse Markt om veel groente en fruit te kopen. De Haagse Markt is de grootste markt van Europa en ook een van de goedkoopste. Parkeren is ook ideaal op de Haagse markt en de markt is ook nog eens super gezellig!

Een gezonde en gevarieerde voeding

In dit artikel hebben we een lijst van 50 hele gezonde voedingsmiddelen samengesteld. De meeste van deze gezonde producten kopen we bijna wekelijks op de markt. Deze voedingsmiddelen zijn niet al onze wekelijkse boodschappen.

Om gezond en gebalanceerd te eten moet je ook rekening houden met voldoende bouwstoffen en brandstoffen. Daarom eten we ook andere bronnen van eiwitten, vetten en koolhydraten.

In deze artikel vertellen we onder andere waarom we deze 50 gezonde producten als zeer gezond beschouwen. Om gezond te leven is het essentieel om dagelijks voldoende groente en fruit binnen te krijgen. Groente bevat over het algemeen weinig calorieën maar wel hele gezonde nutriënten dat men nodig heeft om het lichaam gezond te houden.

Afvallen met groente

Afvallen door meer groente te eten is een gezonde manier om af te vallen. Niet alleen vanwege de calorieën maar ook omdat groente veel water bevat waardoor je sneller verzadigd bent en weinig suikers waardoor je suikerdrang aanzienlijk minder wordt. Over het algemeen kan je groente onbeperkt eten zolang je gevarieerd genoeg eet. Met fruit is het een ander verhaal omdat het fructose bevat.

Om af te vallen is het dan belangrijk om te kiezen voor bosvruchten en zure groene appels (vezelrijke voedingsmiddelen) eerder dan fruitsoorten dat zeer rijk zijn aan vruchtensuikers zoals bananen en sinaasappelen. Dit komt omdat je lichaam kan een overschot aan suikers omzetten in vet en deze als gewone vet opslaan waardoor je dikker wordt.

Top 50 gezonde voedingsmiddelen

 

Abonneer op ons YouTube kanaal om nooit meer een update te missen

 

Dit zijn onze top 50 gezonde voedingsmiddelen die je op de markt kunt kopen.

 1. Eieren

  Eieren zijn een uitstekende bron van eiwitten en bevatten veel goede stoffen zoals ijzer, foliumzuur, vitamine B2, B12, E en D. Ze bevatten ook veel antioxidanten en verlagen het slechte LDL cholesterol.

 2. Rode kool

  Rode kool helpt net als zoete aardappel om diverse vormen van kanker te voorkomen. Daarnaast is het ook super gezond voor je hart en je lever en helpt je bloedsuikerspiegel in balans brengen.

 3. Erwten

  Erwten zijn een geweldige bron van eiwitten en vezels. Daarnaast bevatten ze onder andere veel vitamine C, K, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium en zink. Ze zijn veel gezonder dan wat de meeste mensen denken.

 4. Groene appels

  Groene appels zijn veel beter dan rode appels omdat ze minder vruchtensuikers bevatten. Ze zijn rijk aan vezels, mineralen, vitamine en antioxidanten en helpen tegen huid verouderingsprocessen.

 5. Dadels

  Dadels zijn geweldige snoepvervangers omdat ze naast vruchtensuikers bevatten ze ook veel vitaminen en mineralen. Deze zoete voedingsmiddelen helpen om diverse vormen van kanker te voorkomen.

 6. Amandelen

  Amandelen zijn een grote bron van antioxidanten en tevens een van de beste bronnen van vitamine E. Ze bevatten ook veel vezels, mangaan en magnesium. Ze zijn hartstikke gezond voor je hart en bloedvaten, je hersenen en zijn goed voor de zwangerschap omdat ze veel foliumzuur bevatten. (Tip: Gezonde amandelmelk maken)

 7. Aalbessen

  Aalbessen zijn rijk aan vitamine c, kalium, ijzer, vezels en antioxidanten. Ze zorgen voor een goede spijsvertering en helpen bij het voorkomen van kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.

 8. Kersen

  Kersen zijn een van de meest ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Ze bevatten retinol dat de elasticiteit van de huid bevordert. Het eten van kersen bevordert de slaap, ze beschermen je tegen vrije radicalen, diabetes en obesitas.

 9. Frambozen

  Frambozen bevatten veel vitamine C, foliumzuur, antioxidanten en vezels. Ze zijn super gezond voor je hart en bloedvaten, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en beschermen je tegen kanker.

 10. Bramen

  Bramen bevatten veel foliumzuur en vitamine C. Ze beschermen je tegen kanker, zijn goed voor je immuunsysteem en voor je botten en beschermen je huid tegen rimpels

 11. Walnoten

  Walnoten zijn een geweldige bron van omega 3 vetzuren. Ze bevatten melatonine dat onmisbaar is voor een goede nachtrust. Ze zijn super gezond voor je hersennen. Ze verlagen het slechte LDL cholesterol en verhogen het goede HLD- cholesterol, beschermen tegen prostaatkanker en borstkanker en zorgen voor sterkere botten.

 12. Olijven

  Olijven zijn heel gezond voor je hart en bloedvaten, je botten en gewrichten, Ze bevatten veel vitaminen, mineralen en antioxidanten, onder andere vitamine E dat super gezond is om verouderingsprocessen te vertragen.

 13. Rode druiven

  Rode druiven zijn gezonder dan witte druiven omdat ze meer vezels bevatten en omdat ze resveratrol bevatten, een stofje dan gezond is voor de bloedvaten en dat vetverbranding stimuleert.

 14. Banaan

  Banaan verlaagt de bloeddruk, verbetert je stemming, helpt om diabetes type 2 te voorkomen doordat ze rijk zijn aan vitamine B6 en vezels. Ze versterken de botten, het gezichtsvermogen en verkleinen de kans op nierkanker.

 15. Ananas

  Ananas bevat veel B vitaminen, vitamine C en mangaan een mineraal die je botten versterkt en goed werkt om PMS klachten te verminderen. Het zorgt voor een goede spijsvertering, bevordert de vetverbranding als je het op een lege maag eet.

 16. Mango

  Mango’s zijn een zeer rijke bron van vitamine A en C die belangrijk zijn voor een gezonde en mooie huid en rijk aan ijzer, super goed voor mensen met bloedarmoede. Ze hebben een verkoelende werking op het lichaam, ze zijn goed voor de spijsvertering, beschermen je lichaam tegen kanker door de aanwezige antioxidanten en bevorderen je mentale focus en geheugen.

 17. Limoen

  Limoenen is net als citroenen zeer alkalisch werkende voedingsmiddelen voor het lichaam en bevatten hoge concentraties aan vitamine C. Je kan dagelijks water met citroensap of limoensap drinken om je lichaam te ontzuren.

 18. Munt

  Munt zorgt voor een goede spijsvertering en werkt goed tegen misselijkheid en hoofdpijn. Heb je last van een slechte adem door bijvoorbeeld knoflook? neem een takje verse munt, kauw het en slik de sap die eruit komt.

 19. Peterselie

  Peterselie is veel meer dan een smaakmaker. Het heeft vel vitaminen en mineralen, waar onder andere folaat, een betere opneembare variant van foliumzuur, en vitamine C. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen, ondersteunt de spijsvertering en zorgt voor een frisse adem.

 20. Spruitjes

  Spruitjes zijn een super gezond en detox groente. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen, waaronder hoge concentraties aan kalium, vitamine K en vitamine C. Daarnaast reinigen spruitjes je lichaam van kankerverwekkende stoffen.

 21. Asperges

  Rauwe asperges zijn het gezondst. Ze zijn super gezond voor je omdat ze voor een aanzienlijke toename van goede darmbacteriën zorgen. Ze zijn helaas alleen in mei en juni verkrijgbaar.

 22. Artisjok

  Net als asperges is artisjok een uitstekende vorm van prebiotica. Artisjok verlaagt de bloedsuikerspiegel en is rijk aan vitaminen en mineralen.

 23. Zoete aardappelen

  Zoete aardappelen zijn gezond voor het hart, zijn een goede bron van vitamine A, vezels en magnesium een hebben een veel lagere glycemische index dan gewone aardappelen waardoor je minder last krijgt van een suikerdip.

 24. Snijbonen

  Snijbonen bevatten veel vezels en zijn rijk aan vitamine A en C, ijzer, fosfor, kalium en calcium.

 25. Sperziebonen

  Sperziebonen bevatten veel vezels en zorgen voor een goede spijsvertering. Ze bevatten ook veel antioxidanten die heel gezond zijn voor je bloedvaten.

 26. Wortels

  Wortels zijn rijker aan vitamine A dan pompoen en ze zijn super goed voor je zichtvermogen. De aanwezige vitamine C en Fosfor in wortels zijn goed voor de elasticiteit van je huid.

 27.  Pompoen

  Pompoen is een superfood, vol vitamine A, pompoen is een uitstekende ontstekingsremmende voedingsmiddel en bevat omega 3 vetten. Omega 3 vetten zijn gezond voor je hersenen. Wist je dat ongeveer 8% van je hersenen bestaat uit omega 3 vetzuren?

 28. Courgette

  Courgette bevat vitamine A, B1, B2, B3, foliumzuur, vitamine C en K, molybdeen, mangaan, kalium, magnesium, fosfor en koper.

 29. Taugé

  Door regelmatig taugé te eten vertraag je het proces van veroudering van de huid. Het stimuleert de aanmaak van collageen en elastine. Taugé is rijk aan vitamine B, C, ijzer en antioxidanten. Het stimuleert de aanmaak van collageen en elastine.

 30. Prei

  Prei bevat veel vitaminen en mineralen, daarnaast bevat prei veel meer polyfenolen dan ui en zelfs knoflook, waardoor het risico op het verkrijgen van ziekten verlaagd wordt. Het bevat veel ijzer en vitamine C, het is ontstekingsremmend en bacteriedodend. Werkt als afrodisiacum, je kan een zeer lustopwekkende sap maken als je prei en selderij combineert samen.

 31. Cherry tomaten

  Tomaten bevorderen de opname van ijzer, verbeteren je weerstand en helpen het verouderingsproces te vertragen. Cherry tomaten bevatten iets meer vitamine C en lycopeen dan gewone tomaten. Lycopeen is een stof dat een bescherming biedt tegen diverse vormen van kanker en hart- en vaatziekten. De rode kleur van veel groente en fruit is te danken aan lycopeen.

 32.  Romeinse sla

  Romeinse sla is rijk aan vitamine A, vitamine C, foliumzuur en antioxidanten. Het is super lekker bij de salades en veel gezonder dan de meest populaire slasoort: ijsbergsla.

 33. Bloemkool

  Bloemkool behoort tot de groente met het hoogste percentage aan calcium en het bevat heel veel vitamine C. Met bloemkool zit je snel vol, het bevat slechts 24 kcal per 100 gram. Gooi de blaadjes van de bloemkool niet weg want deze kan je eten en daar zitten heel veel goede nutriënten!

 34. Ui

  Net als knoflook, is ui goed voor je hart, beschermt je lichaam tegen diverse vormen van kanker en heeft ontstekingsremmende, antimicrobiële en anti bacteriële eigenschappen die je lichaam helpen tegen infecties en schimmels. Het helpt bij het verlagen van de bloeddruk en bij het voorkomen van hooikoorts.

 35. Paprika

  Paprika bevat veel vitamine C en A, bescherm je tegen hart- en vaatziekten en diabetes type 2. en is een uitstekend alkalisch voedingsmiddel.

 36. Komkommer

  Komkommer stimuleert je stoelgang, hydrateert je lichaam en is hartstikke goed voor je huid. In het schil van komkommer zit heel veel vitamine C. Je kan komkommer stukjes ook aan avondmaaltijden toevoegen om je eten makkelijker te verteren en energieker te voelen.

 37. Radijs

  Radijs reinigt je nieren, voert overbodige toxinen uit het lichaam en beschermt het lichaam tegen diverse vormen van kanker zoals mondkanker en nierkanker.

 38. Postelein

  Postelein bevat veel vitamine C, E, magnesium, ijzer, kalium, veel antioxidanten en omega 3 vetzuren. Je kan het gebruiken bij de salades.

 39. Rode bieten

  Een van de groentesoorten met de meeste antioxidanten is rode biet. Rode bieten beschermen jou tegen kanker en hart- en vaatziekten, zijn goed voor je hart en, dankzij zijn hoge ijzergehalte, werken tegen bloedarmoede en vermoeidheid.

 40. Bleekselderij

  Bleekselderij bevat, net als mango’s, pompoen en wortelen heel veel bèta-caroteen dat in het lichaam al vitamine A omgezet wordt. Deze vitamine zorgt voor een goede weerstand, beschermt de lichaamscellen tegen vrije radicalen en het is goed voor het gezichtsvermogen. Daarnaast bevat bleekselderij heel veel kalium dat super gezond is voor de spieren. Je kan het rauw eten, stomen, koken of bakken. Let er op dat als je bleekselderij kookt dat er veel kalium verloren gaat.

 41. Knoflook

  Knoflook is en hele heilzame kruid. Het versterkt je immuunsysteem, verlaagt het slechte LDL-cholesterol, vermindert de bloeddruk en werkt ontstekingsremmend.

 42. Spinazie

  Spinazie bevat veel vitamines, mineralen en antioxidanten, waar onder andere heel veel vitamine K en veel mangaan. Je kan het rauw of gekookt eten. De ideale kooktijd van spinazie is 1 minuut maar stomen is veel beter. Hoe verser en groener de spinazie is, hoe gezonder het is.

 43. Avocado

  Avocado’s zorgen voor een mooiere huid, beschermen tegen chronische ziekten, zijn rijk aan antioxidanten en beschermen je tegen kanker. Ze zijn ook heel rijk aan foliumzuur en vitamine K. Ze zijn ook een goede bron van vezels en gezonde vetten.

 44. Broccoli

  Een van de beste Superfoods is broccoli. Het is rijk aan antioxidanten en het beschermt je tegen kanker, hart- en vaatziekten, longziekten en artrose. Je kan broccoli het beste rauw eten, of anders gestoomd. Broccoli rauw eten is echt niet lekker en heel moeilijk om te kauwen, je kan het dus beter in een smoothie doen.

 45. Bosbessen

  Bosbessen bevatten zeer rijke aan antioxidanten die jou beschermen tegen verouderingsprocessen. Ze beschermen je hart en hersenen tegen aandoeningen en zorgen voor een goede spijsvertering.

 46. Citroen

  Een van de meest gezonde voedingsmiddelen is citroen omdat het een alkaliserend effect in het lichaam heeft. De meeste mensen hebben een verzuurd lichaam. Een verzuurd lichaam is de oorzaak van de meeste ziektes. Daarom is het belangrijk om dagelijks genoeg verse rauwe groente te eten en fastfood en andere verzurende voedingsmiddelen te vermijden.

 47. Venkel

  Venkel is een van de beste voedingsmiddelen tegen spijsverteringsproblemen. Venkel helpt tegen oogziekten, door regelmatig venkelwortel te eten kan men scherper zien. Het bevordert ook de aanmaak van moedermelk.

 48. Koriander

  Koriander helpt toxische stoffen en zware metalen zoals kwik, aluminium en lood uit je lichaam te verwijderen. Je kan water met verse citroensap en koriander in een blender mengen om er een lekkere en super gezonde frisdrank van te maken!

 49. Boerenkool

  Boerenkool is zeer rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten, het bevat, onder andere, grote hoeveelheden vitamine K, veel meer vitamine C dan in kiwi’s, veel vitamine A. Het zorgt voor sterke botten, een gezond hart en het beschermt tegen kanker.

 50. Gember

  Gember voorkomt de ophoping van giftige stoffen in de organen, reinigt je darmen en je lymfestelsel. Versterkt je immuunsysteem, werkt antibacterieel en ontstekingsremmend. Bevordert de opname van voedingsstoffen, stimuleert de doorbloeding en voorkomt en opgeblazen gevoel, maagzuur en misselijkheid.

 

Wat is gezond eten?

Gezond eten is eten wat je lichaam nodig heeft.  Het begint bij een gevarieerd en gebalanceerd voedingspatroon met voldoende bouwstoffen, brandstoffen en nutriënten. De meeste voedingsmiddelen in deze lijst zijn heel rijk aan hele belangrijke nutriënten en, over het algemeen, niet aan eiwitten, vetten en koolhydraten.

De informatie in dit artikel is gebaseerd op resultaten en beweringen uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken en houdt geen rekening met diverse vormen van intoleranties, allergieën of ziekten.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor bepaalde mensen en de lezer is ten allen tijden verantwoordelijk voor het gebruik of niet van de producten dat in dit artikel verschijnen.

 

Bronnen:

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=38
https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-dates.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12424333
http://www.lava.be/newsletter/fm-pub-juni-2013.xml?lang=nl
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=10
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4391535/
https://www.rd.com/health/conditions/benefits-of-avocado/
http://foodfacts.mercola.com/beets.html
https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-radish.html
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=45
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20205391
https://www.livescience.com/45005-banana-nutrition-facts.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24500939
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1567139/?page=1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4811481/

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *