Inhoudsopgave
Het bloedgroepdieet is voor veel mensen een nog relatief onbekend dieet. Dit is jammer, want een bloedgroepdieet heeft je veel te bieden. Bij een dieet denk je al snel aan afvallen. Dit dieet is hierin zeker geen uitzondering, maar gaat nog een stapje verder. Het is namelijk meer een manier van leven dan een dieet. Het uitgangspunt van het bloedgroepdieet is, zoals de naam al aangeeft, de bloedgroep.
Hierbij is de gedachte dat iemands bloedgroep bepalend is voor welke voedingsmiddelen het beste zijn voor iemand. Uiteraard houdt dit dan ook in dat er producten zijn die je met een bepaalde bloedgroep beter kunt laten staan. De juiste producten ondersteunen de spijsvertering en wanneer “de verkeerde” producten worden genuttigd geeft het lichaam dit ook aan door zogenaamde afweerreacties te vertonen.
Het bloedgroepdieet bevordert het afvallen. Dit komt omdat, door het eten van de bij de bloedgroep horende voeding, de stofwisseling gestimuleerd wordt. Hierdoor worden afvalstoffen uit het lichaamsvet afgevoerd en dit zorgt voor harmonie en balans in ons lichaam. Door het volgen van dit dieet val je dus niet alleen af, maar voel je je ook fitter en heb je meer energie.
Het bloedgroepdieet gaat er dus vanuit dat er verband bestaat tussen bloedgroep en voeding. De Amerikaanse arts, Peter d’Adamo, heeft zich verder in deze materie verdiept. Hij is dan ook degene die het bloedgroepdieet tot een wereldwijd bekend en erkend dieet heeft gepromoveerd.
Eén van de eerste boeken die hij over dit onderwerp schreef is wereldwijd maar liefst meer dan 7 miljoen keer over de toonbank gegaan. Het bloedgroepdieet kent dan ook een grote schare trouwe volgers. Dit zijn vaak mensen voor wie een andere dieetvorm niet de oplossing van hun klachten betekende. Dankzij dit dieet hebben veel mensen weer de energie om het dagelijkse leven in al haar facetten aan te kunnen.
In hoofdlijn zijn er vier verschillende bloedgroepen. Deze bloedgroepen worden aangeduid door middel van een letter(s), te weten:
Verder kennen we nog de extra toevoeging “positief” of “negatief”. Heeft jouw bloedgroep de toevoeging positief, dan betekent dit dat het rhesuseiwit in jouw bloed aanwezig is. De toevoeging negatief houdt dan vanzelfsprekend in dat dit specifieke eiwit niet in jouw bloed aanwezig is.
De eerder genoemde arts, Peter d’Adamo, deelde de verschillende bloedgroepen in verschillende categorieën in. Hierbij worden de toevoegingen positief en negatief overigens buiten beschouwing gelaten. Deze indeling volgens d’Adamo ziet er als volgt uit;
Jager/verzamelaar:
Tot deze categorie behoor je als je bloedgroep O hebt. Vlees, vis, groenten en fruit zijn de meest geschikte producten voor jou. Producten die veel koolhydraten bevatten laat je zoveel mogelijk links liggen.
De agrariër:
Heb je bloedgroep A? Dan val je volgens het bloedgroepdieet in de categorie agrariër. Vegetarisch eten past het beste bij jou. Een klein beetje vis mag, maar verder vooral veel groenten en fruit. Ook koolhydraten mogen, al is het hierbij wel opletten welke producten zijn toegestaan. Vlees en zoete zuivel zijn producten die niet in deze groep thuis horen.
De nomade:
Met bloedgroep B wordt je ingedeeld in de categorie “nomade”. Het is de bloedgroep waarin alles draait om balans. Vlees, zuivel, granen en fruit zijn zaken die prima passen bij deze doelgroep, mits qua hoeveelheid juist op elkaar afgestemd. Rood vlees, mais en tarwe zijn minder graag gezien gasten als je tot deze groep behoort.
De moderne:
De bloedgroep AB is eigenlijk de meest “moderne” bloedgroep die we kennen. Deze bloedgroep is relatief jong met z’n duizend jaar en vandaar deze benaming. Vlees, vis, granen, noten en zaden mogen allemaal, zij het met mate. Verder zijn ook hier groente en fruit toegestaan en is het beter om bijvoorbeeld kip en schaal & schelpdieren te laten staan.
Misschien heb je al van alles geprobeerd om af te vallen. En misschien heb je ook al van alles geprobeerd om je fitter en energierijker te voelen. En misschien heb je met alles wat je al hebt geprobeerd niet veel of te weinig bereikt.
Waarom dan het bloedgroepdieet niet eens een kans geven?
Het is een dieet waarbij je gevarieerd en afwisselend eet. Het is ook nog eens een heel betaalbare dieetvorm, omdat het gangbare en alom verkrijgbare producten voorschrijft. Het meest lastige is nog dat je eerst moet weten wat jouw bloedgroep is. Mooi als je dit weet, maar geen man overboord als je dit niet weet.
Je kunt namelijk ook heel eenvoudig zelf jouw bloedgroep bepalen. En weet je deze eenmaal? Dan is er niets dat je nog in de weg staat om te beginnen met het bloedgroepdieet!
3 Comments
Goede middag, ik heb gehoord v h bloed groep dieet via een vriend. Mijn bloedgroep is A+ en mijn vriend on meer of min opsommen wat ik niet mag eten. Het kan geen toeval zijn dat hij bijna alles opsommde waar ik intoleranties voor heb.
Ik wil graag dit boek bestellen, maar zie nu op internet dat er verschillende versies bestaan ?
Ik ben al vier jaar op de sukkel met Epstein bare virus die al even lang erg actief is. Mijn lichaam is uitgeput… Welke versie reden jullie aan ? Ik ben extreem moe geworden en ondertussen ook 59 jaar geworden.
Bedankt xxx Debby
Hoi Debby,
Heb je het al gevonden?
Het is er vanaf €12,50:
https://www.bol.com/nl/p/het-bloedgroepdieet/666862808/?bltg=itm_event%3Dclick%26mmt_id%3DX2nyU3WQCzvlVFO08bXlfgAAAhA%26slt_type%3Drecommendations%26pg_nm%3Dpdp%26slt_id%3Dprd_reco%26slt_nm%3Dproduct_recommendations%26slt_pos%3DC1%26slt_owner%3Dccs%26itm_type%3Dproduct%26itm_lp%3D1%26itm_id%3D666862808&bltgh=pmXFelJ3WrNC1XCCUZVPyA.1_9_10.11.ProductImage
Ik ben benieuwd of er ook wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan zijn, die de werking (afvallen) van dit dieet beamen. Ik kon ze even nog zo snel niet vinden, behalve dit erg verouderde artikel dat eindigt met dat het de moeite waard lijkt om meer onderzoek naar te doen: https://www.robkalmeijer.nl/voedingsleer/dieeten/bloedgroep/CustomFolderFile00000055.pdf
+ de claim van het voedingscentrum dat het dieet niet wetenschappelijk onderbouwd is en daardoor twijfelachtig. (maar nu neem ik ook niet klakkeloos alles aan van het voedingscentrum).
Weten jullie waar ik onderzoek kan vinden?