De meeste mensen kennen zout alleen van het standaard keukenzout zoals deze in elke supermarkt te koop is. Natrium en chloor zijn hierin dominant. Keukenzout behoort tot de groep van geraffineerd zout. Maar weinig mensen weten dat zout een belangrijk onderdeel van onze voeding is en veel meer is dan alleen die smaakversterker waar we het voornamelijk voor gebruiken. Je doet er goed aan om enige aandacht te schenken aan het kopen van zout. Het is immers veel meer dan “een beetje natrium en chloor” bij elkaar. Eén van de meest mineraalrijke soorten zout is Keltisch zeezout, omdat hier ook veel essentiële mineralen en sporenelementen in aanwezig zijn.
Keukenzout is als het ware niets meer dan een onnatuurlijke combinatie van natrium en chloor. Veel mensen denken dat dit de enige soort zout is die er bestaat. Vrijwel de enige toevoeging die je er verder in aantreft zijn twee E-nummers (E554 en E535) die ervoor zorgen dat het zout niet gaat klonteren. Alle essentiële sporenelementen en mineralen zijn eraan onttrokken. Dit kan er zelfs toe leiden dat je van het eten van tafelzout ziek wordt! Keltisch zeezout (ongeraffineerd zeezout) is daarentegen juist wel zeer rijk aan deze mineralen en sporenelementen. En laat ons lichaam dit nu juist nodig hebben…
Hoe gek het misschien ook klinkt, maar keukenzout werkt tot op zekere hoogte verslavend. Dit komt omdat keukenzout in ontzettend veel producten aanwezig is. Met andere woorden, ons lichaam is eraan gewend geraakt. Dit zout is middels chemische behandelingen blootgesteld aan extreem hoge temperaturen, waardoor alle nuttige en waardevolle elementen in het zout als het ware vernietigd zijn. Om keukenzout te verkrijgen wordt het natuurlijk zout verhit tot maar liefst 650 graden Celsius. Bijzonder jammer, want zout is van nature immers juist een gezond product dat veel meer toevoegt dan alleen smaak. Helaas blijft hier op deze manier weinig tot niets van over.
Als we luisteren naar onze artsen en andere medici, dan moeten we er op letten dat we niet te veel zout consumeren. Met name mensen die last hebben van een hoge bloeddruk (hart -en vaatziekten en nierproblemen) doen hier goed aan. Wat artsen er echter niet bij zeggen dat dit dus eigenlijk vooral geldt voor tafel -en keukenzout. Een natuurlijk zout als Keltisch zeezout laten zij buiten beschouwing. Terwijl het juist de hoge dosis natrium en chloor in keukenzout zijn die ervoor zorgen dat hart -en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, nieraandoeningen enzovoort meer kans hebben doordat zij ons immuunsysteem aantasten. Natuurlijk is het aan te raden om te letten op de hoeveelheid zout die je tot je krijgt. Dit geldt ook voor natuurlijke (ongeraffineerde) zouten. Toch maakt het wel degelijk verschil als je overstapt op geraffineerde soorten zout als Keltisch zeezout en voortaan het standaard keukenzout laat staan.
De reden dat we nog steeds veel te veel keukenzout eten is in wezen vrij simpel, namelijk door de commercie. Fabrikanten hebben maar één doel en dat is zoveel mogelijk winst maken. Ook zij weten dat natuurlijke soorten zout geen verslavende werking hebben. Als je dit zou gebruiken heb je dus geen behoefte aan steeds maar meer en meer. Je gebruikt dus minder en dat gaat ten koste van de portemonnee van de fabrikanten van keukenzout.
Aan natuurlijke soorten zout als Keltisch zeezout of Himalaya zout valt veel minder geld te verdienen. Je doet er gewoonweg veel langer mee dan tafelzout, omdat je er veel minder van nodig hebt. Ten onrechte denken we dat deze soorten zout veel duurder zijn dan tafelzout. Maar op den duur ben je met soorten als Keltisch zeezout en Himalaya zout juist voordeliger uit. En daarbij profiteer je dan ook nog eens van de veel betere smaak van dit zout. Kortom, niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook voor je portemonnee!
De meeste mensen hebben een tekort aan jodium. Dit kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Aan keukenzout wordt vaak synthetisch jodium toegevoegd, maar dit is niet de oplossing. Keukenzout kan er immers voor zorgen dat je ziek wordt. Ongeraffineerde zouten bevatten van nature jodium. Je hebt dus helemaal geen keukenzout met toegevoegde synthetische jodium nodig.
Er wordt geschat dat zo’n 6 miljoen Nederlanders een tekort hebben aan jodium. Dit jodium krijgen we niet binnen door het eten van gewassen van eigen bodem. Deze “eigen bodem” bevat immers te weinig jodium om ons tekort aan jodium via deze weg binnen te krijgen. Een tekort aan jodium kan voor behoorlijke gezondheidsproblemen zorgen. Een overschot aan jodium is voor een gezond iemand echter nauwelijks een probleem te noemen.
Een tekort aan jodium veroorzaakt zogenaamd “hypothyroïdie”. Dit is een tekort aan schildklierhormonen. Deze zorgen voor het reguleren van onze bloeddruk, een normale hartfunctie en zorgen voor de verbranding van vetten. Verder kan een tekort aan jodium leiden tot een minder goede stofwisseling en zelfs tot een verminderde vruchtbaarheid. Daarnaast is jodium belangrijk voor je hormoonbalans, de ontwikkeling van de hersenen, een gezonde huid en nagels, en beschermt het de cellen tegen radioactieve straling en zware metalen.
Het is niet zo heel ingewikkeld om meer jodium tot je te nemen. Dit kun je namelijk heel eenvoudig uit producten als kelp, zeewier, schaal -en schelpdieren en een groot aantal vissoorten halen. De algemene regel die je qua vis aan kunt houden is dat vrijwel alle zeevissen veel jodium bevatten. Het is dan ook belangrijk om minstens twee maal per week dit soort producten te eten. Als je dit niet doet, dan loop je de kans dat je een tekort aan jodium hebt. Kelptabletten of zeewierpreparaten zijn dan een uitstekend alternatief om dit tekort aan te vullen.
Er zijn nogal wat ongeraffineerde soorten zout verkrijgbaar die rijk zijn aan mineralen. Keltisch zeezout, Himalaya zout, Rode Zeezout en zwart zeezout uit Hawaï zijn heilzame zoutsoorten die behoren tot deze groep van ongeraffineerde zouten. Wanneer we inzoomen op Keltisch zeezout, dan onderscheiden we twee soorten. De ene soort is het grove en grijze Keltische zeezout en de andere soort heet “Fleur de Sel”. Deze laatste is verfijnder, bevat meer natrium en is daarnaast ook beduidend duurder.
Grof Keltisch zout (ook sel gris en sel de Guérande genoemd) wordt in Guérande, Frankrijk, gewonnen. Zowel in Keltische zeezout als in Himalaya zout zijn er 84 sporenelementen en mineralen aanwezig. Keltisch zout wordt op dezelfde manier gewonnen als tweeduizend jaar geleden. Geen machinale bewerking dus. Keltisch zeezout bevat 20% minder natrium dan Himalaya zout (over natrium is bekend dat bloeddruk verhogend werkt) en bijna twee keer zoveel magnesium (magnesium zorgt juist voor een stabiele bloeddruk). In het algemeen kunnen we stellen dat Keltisch zout meer essentiële mineralen en sporenelementen bevat dan Himalaya zout.
Zeezout in zijn pure vorm is niet zo makkelijk te verkrijgen. Niet alleen in supermarkten, maar zelfs in natuur -en reformwinkels is zeezout meestal geraffineerd. Dat zie je direct aan de mooie witte kleur ervan.
Abonneer op ons YouTube kanaal om nooit meer een update te missen
Wij zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen met Keltisch zeezout. Laat daarom ook gerust hieronder een reactie achter
4 Comments
Goed artikel! Heldere fijne uitleg. Mensen denken idd vaak dat gezondere producten duurder zijn, maar als je het bekijkt op kwaliteit en gebruik dan is dat absoluut niet zo! Liefs, Cherry.
Dank je wel Cherry!
Ik gebruik sinds een jaar het Keltische zeezout en ben er zeer tevreden over. Ik wil nooit geen ander zout meer.
Goed bezig! Probeer het eens in de ochtend te drinken met een Sole. Je haalt er zoveel voordelen uit 🙂