Bloedgroepen zijn bloedsoorten die worden bepaald door de aanwezigheid en afwezigheid van bepaalde moleculen. Deze moleculen, ook antigenen genoemd, zijn op de buitenkant van het celmembraan van rode bloedcellen te vinden. Welke bloedgroep iemand is wordt erfelijk bepaald.
Bloedtransfusies waren tot en met de 19e eeuw een zeer riskante praktijk. Hierdoor is het ABO bloedgroepen systeem ontstaan. Als iemand bloed ontvangt van een verkeerde donor gaan hun rode bloedcellen aan elkaar klonteren, waardoor degene die bloed krijgt kan komen te overlijden. Daarom is het van levensbelang om de bloeddruk te testen voordat men een bloedtransfusie krijgt.
De bloedgroepdieet heeft onderzoek gedaan naar de verschillende voedingsmiddelen en de reactie die veroorzaakt op de rode bloedcellen van mensen met verschillende bloedgroepen. Bij iedere voedingsmiddel is men gaan kijken naar de reactie van de rode bloedcellen. Als bij het innemen van een voedingsmiddel de rode bloedcellen van de persoon van een bepaalde bloedgroep type aan elkaar gaat klonteren dan is er sprake van een ziekmakende voedingsmiddel. Als na het innemen wan een voedingsmiddel de rode bloedcellen beter in het bloed kunnen bewegen dan is er sprake van een heilzame voedingsmiddel. Iedere bloedgroep is anders en heeft andere behoeften. Hierdoor is het bloedgroep dieet tot stand gekomen.
Er zijn vier verschillende bloedgroepen: A, B, AB en O.
Deze bloedgroepen kunnen resuspositief of resusnegatief zijn. Als iemand bijvoorbeeld B- is dan heeft deze persoon geen A-antigenen en geen resusfactor.
Iemand die bloedgroep O heeft, heeft geen A- en B-antigenen.
In totaal kennen we acht verschillende bloedgroepen, namelijk: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, O+, O-.
Sommige bloedgroepen zijn schaars. De meest voorkomende bloedgroepen in Nederland zijn O-positief en A-positief.
Als iemand door een ongeluk rode bloedcellen nodig heeft kunnen mensen van bloed groep O iedereen helpen. Deze worden hierdoor “universele donors” genoemd.
Als je bloedgroep van het type AB bent dan kan je bloed ontvangen van alle bloedgroepen. Daarom worden mensen met deze bloedgroep “universele ontvangers” genoemd.
De meest voorkomende bloedgroep is O. Mensen die een bloedgroep O hebben baat bij het eten van vlees en worden vleeseters en jagers genoemd.
Dit betekent niet dat ze heel erg veel vlees moeten eten, maar dat het heilzaam voor hun kan zijn in normale proporties ( 4 a 6 maal per week kleine proporties van 125 gram vlees / vis).
Ze hebben ook als jagers veel lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven.