Quinoa is een plant van de amaranten familie oorspronkelijk uit Zuid America. Deze werd door de Inca’s zo’n 5000 jaar geleden verbouwd op hoogten boven de 2000 meter in het Andesgebergte. Zijn naam is te danken aan Quechua, de taal van de Inca’s, dat ‘supergraan’ betekent. Het is een pseudograan, een plant die als graansoort gebruikt kan worden.
Deze pseudograan valt onder de categorie van Superfoods vanwege zijn hoge voedingswaarden.
Waarschijnlijk spreek je het zo uit: “kie-no-wah”, maar de juiste uitspraak is “kien-wah”.
Quinoa is glutenvrij, 100% biologisch, is eiwitrijk en koolhydraatrijk. Het is een uitstekend vervanger van koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen, rijst, pasta en zelfs ontbijtgranen. Het heeft een laag glycemische index waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Het bevat bevat veel vitaminen en mineralen zoals vitamine A, B1, B2, B3, B6, E, foliumzuur (folate, ook B11 genoemd), ijzer, calcium, kalium, magnesium, mangaan, zink, koper en fosfor.
Het is een uitstekende bron van kwalitatief hoogwaardige eiwitten. Het bevat alle 8 essentiële aminozuren die je lichaam uit de voeding moet halen, namelijk fenylalanine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine, tryptofaan en valine, en ook histidine en tyrosine. Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten. Gebrek aan een soort aminozuur kan zorgen voor gebrek aan spiermassa, hormonale disbalans en heel veel andere aandoeningen.
Breng deze aan de kook in een pan met dubbel zoveel water. Als het water begint te koken roer deze met een houten lepel en giet deze af door een fijnmazige zeef . Spoel deze verder goed af met water onder de kraan en giet het water nog een keer af. Hiermee verwijder je een zeer bitter fijn laagje. Vervolgens zet deze met voldoende water op lage vuur gedurende 12-15 minuten aan de kook.
Het bevat een laagje fijne stof, ook saponinen genoemd. We willen deze verwijderen simpelweg door twee belangrijke redenen. Het geeft een bittere vieze smaak aan de quinoa en deze is een beetje giftig. Deze stof beschermt de plant tegen insecten, vogels, bacteriën en schimmels. Daarom hoeft quinoa niet met bestrijdingsmiddelen te worden behandeld en is dus altijd 100% biologisch.
Het kan zijn dat je ook zelf quinoa hebt bereid en dat je dacht, wat een vieze smaak! Waarschijnlijk heb je het dan gekookt zonder het eerst af te wassen! Het is heerlijk als je het goed wast. Door het eventjes in kook water te doen, het water af te gieten en nog een keer met water wassen verwijder je de saponinen.
Als ontbijtgraan. Quinoa geef je energie, is eiwitrijk, bevat veel vezels, houd je bloedsuikerspiegel in balans, daarom is het uitstekend om de dag hiermee te beginnen!
Als vervanger van rijst, pasta en aardappelen. De complexe koolhydraten in quinoa zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet snel stijgt vanwege zijn lage glycemische index (GI)
Je hebt hierdoor geen last van suikerdips en krijg je meer voedingsstoffen binnen.
Als toevoeging voor salades. Door het toe te voegen aan je salades raak je sneller verzadigd en je salades worden lekkerder.
Laat hieronder een reactie achter.