Quinoa – de pseudograan met hoogwaardige eiwitten

quinoa superfoods

Wat is quinoa?

Quinoa is een plant van de amaranten familie oorspronkelijk uit Zuid America. Deze werd door de Inca’s zo’n 5000 jaar geleden verbouwd op hoogten boven de 2000 meter in het Andesgebergte. Zijn naam is te danken aan Quechua, de taal van de Inca’s, dat ‘supergraan’ betekent. Het is een pseudograan, een plant die als graansoort gebruikt kan worden.

Deze pseudograan valt onder de categorie van Superfoods vanwege zijn hoge voedingswaarden.

Waarschijnlijk spreek je het zo uit: “kie-no-wah”, maar de juiste uitspraak is “kien-wah”.

Wat is er zo gezond aan Quinoa?

Quinoa is glutenvrij, 100% biologisch, is eiwitrijk en koolhydraatrijk. Het is een uitstekend vervanger van koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen, rijst, pasta en zelfs ontbijtgranen. Het heeft een laag glycemische index waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Het bevat bevat veel vitaminen en mineralen zoals vitamine A, B1, B2, B3, B6, E, foliumzuur (folate, ook B11 genoemd), ijzer, calcium, kalium, magnesium, mangaan, zink, koper en fosfor.

Het is een uitstekende bron van kwalitatief hoogwaardige eiwitten. Het bevat alle 8 essentiële aminozuren die je lichaam uit de voeding moet halen, namelijk fenylalanine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine, tryptofaan en valine, en ook histidine en tyrosine. Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten. Gebrek aan een soort aminozuur kan zorgen voor gebrek aan spiermassa, hormonale disbalans en heel veel andere aandoeningen.

Quinoa - de pseudograan met hoogwaardige eiwitten

Bereidingswijze – wassen en koken

  1. Doe de quinoa en 2x zoveel water in een pan (ongeveer 300 ml water per 100 gram)
  2. Breng de pan aan het vuur
  3. Neem een houten lepel en roer de quinoa even goed als het water begint te koken
  4. Zet het vuur uit
  5. Giet het water af met een fijnmazig zeef
  6. Doe weer koud water in de pan en roer nog een keer
  7. Giet het water nog een keer af en doe er opnieuw water in (300ml per 100 gram quinoa)
  8. Zet de pan op zacht vuur en laat de quinoa 12-15 koken
  9. Giet het water af en serveer

Hoe maak je quinoa? – beste tips om quinoa te koken (video)

 

Breng deze aan de kook in een pan met dubbel zoveel water. Als het water begint te koken roer deze met een houten lepel en giet deze af door een fijnmazige zeef .  Spoel deze verder goed af met water onder de kraan en giet het water nog een keer af. Hiermee verwijder je een zeer bitter fijn laagje. Vervolgens zet deze met voldoende water op lage vuur gedurende 12-15 minuten aan de kook.

Waarom wordt quinoa gewassen?

Het bevat een laagje fijne stof, ook saponinen genoemd. We willen deze verwijderen simpelweg door twee belangrijke redenen. Het geeft een bittere vieze smaak aan de quinoa en deze is een beetje giftig. Deze stof beschermt de plant tegen insecten, vogels, bacteriën en schimmels. Daarom hoeft quinoa niet met bestrijdingsmiddelen te worden behandeld en is dus altijd 100% biologisch.

Het kan zijn dat je ook zelf quinoa hebt bereid en dat je dacht, wat een vieze smaak! Waarschijnlijk heb je het dan gekookt zonder het eerst af te wassen! Het is heerlijk als je het goed wast. Door het eventjes in kook water te doen, het water af te gieten en nog een keer met water wassen verwijder je de saponinen. 

 

 

Waar kan je het voor gebruiken?

Als ontbijtgraan. Quinoa geef je energie, is eiwitrijk, bevat veel vezels, houd je bloedsuikerspiegel in balans, daarom is het uitstekend om de dag hiermee te beginnen!

Als vervanger van rijst, pasta en aardappelen. De complexe koolhydraten in quinoa zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet snel stijgt vanwege zijn lage glycemische index (GI)

Je hebt hierdoor geen last van suikerdips en krijg je meer voedingsstoffen binnen.

Als toevoeging voor salades. Door het toe te voegen aan je salades raak je sneller verzadigd en je salades worden lekkerder.

 

quinoa

 

Heb jij deze lekkere en bijzondere voedingsmiddel al zelf klaargemaakt? Zoja, wat vond je ervan?

Laat hieronder een reactie achter.

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *